Solutii recrutare si evaluare sanatate organizationala

 

 

Solutiile de recrutare au aparut pe piata ca necesitate a identificarii rapide a persoanelor capabile sa fie angajate pe un post anume trecand totusi printr-o serie de teste de aptitudini si caracter care sa le califice pentru aceasta etapa.

Echipele sau firmele sunt alcatuite din persoane cu caracter diferit ale caror raporturi de munca se schimba in timp din multiple motive. Unele dintre aceste modificari sunt dorite in evolutia acestor entitati precum cresterea aptitudinilor de munca, a experientei cumulate, iar altele sunt nedorite precum conflictele aparute din cauze subiective.

 

Testele de evaluare sunt solutii care se adreseaza atat firmelor de recrutare specializate care fac evaluari psihometrice, care merg pe atragerea talentelor in mod curent, sau sunt furnizoare de servicii de consultanta in management cat si firmelor care au departamente interne de recrutare, evaluare, evaluare psihometria angajati

Ce presupun aceste teste? Sunt baterii de intrebari pe care un candidat trebie sa le citeasca sa raspunda la ele cat mai corect posibil si intr-un timp determinat. Acest lucru genereaza un punctaj are califica pe respondent pentru postul vizat.

Testele de aptitudini nu sunt indeajuns pentru a angaja un recrut. Avand in vedere ca discutam de echipe formate din care a plcat cineva este necesar ca noul venit sa fie potrivit din punct de vedere al caracterului cu retul echipei pentru a nu aparea conflicte.

 

Testele de personalitate rezolva aceasta evaluare si prin pozitionareaamprentei recrutului intr-o diagrama specifica putem realiza imediat daca persoana respectiva este sau nu potrivita pentru jobul vizat.

 

Realitatea virtuala si evaluarile psihometrice - foloseste o tehnologie cu totul noua - cea a realitatii virtuale - pentru evaluarea abilitatilor unor recruti sau a personalului existent prin scufundarea acestora intr-un mediu nou pentru ei in care le sunt masurate reactiile la anumiti stimuli si in prezenta anumitor distractori.

Aceste masuratori permit solutiei software de evaluare sa ne comunice dac persoana in cauza este capabila sa aibaatentie suficienta pentru taskurile alocate, ce posiblitate de munca in stre are, daca poate sa ia decizii rapide,ce memorie de lucru are, etc.

Aceste teste pot califica un recrut pentru un job anume, dar folosite in mod repetitiv asupra unei echipe ne ofera informatii foarte clare asupra modului in care un om sau o echipa isi sporeste abilitatile in timp.

De asemenea reucerea abilitatilor ne permite sa ferim membrii echipei de oboseala cronica si sa evitam a-i supune pe membrii acesteia fenomenului de burn-out care este foarte distructiv.

 

Avantajele acestor solutii pot fi urmatoarele:

- calificarea rapida a celor potriviti pentru joburile cautate

- reducerea semnificativa a timpilor necesari procedurilor de recrutare

- reducerea nivelului de calificare al recrutorului pentru meseriile cu specific ridicat, deoarece testele de aptitudini pot diferentia rapid pe cei potriviti de cei nepotriviti

- scurtarea timpilor evaluarii deoarece testele fiind online cei vizati le pot face din mediul specific lor nemaifiind necesara deplasarea acestora la sediul angajatorului sau al firmei de recrutare

- securizarea ridicata a raspunsurilor - timpii de raspuns, imposibilitatea de a cauta raspunsuri potrivite pe internet in timpul testelor plus gradul de raspusuri  corecte ale intrebarilor din teste ne arata daca acel recrut are sau nu abilitatile necesare pentru a fi selectionat pentru etapele ulteriare de interviu

 

Sanatatea organizationala este un aspect foarte important in modul in care sunt duse la bun sfarsit toate taskurile existente intr-o firma. Buna intelegere a membrilor firmei, mentinerea unui climat de intelegere este absolut necesara pentru buna derulare a activitatilor unei firme. Echilibrul acesteia este insa un atribut dinamc el putand varia de la pozitiv la negativ intr-un timp scurt. Motivele de obicei sunt invizibile pentru manageri, acestia confruntandu-se numai cu rezultatele negative care nu intarzie sa apara.

 

Aplicatiile de tip Feedback 360 ne pot oferi aceste informatii in timp real fiindca sunt instrumentele care pot sesiza conflictele sau afinitatile nepotrivite din interiorul unor echipe. Amandoua situatiile duc la tensiuni care se acuuleaza si care blocheaza comunicarea in interiorul echipei. De aici pana la esec este numai un singur pas. 

Testele de personalitate, de aptitudini si tip Feedback 360 sunt produse de firma Skills Arena din Anglia iar partea de evaluare psihometrica in realitate virtuala pentru uz nonclinic este furnizata de partenrul nostru din Spania firma Nesplora

Toate aceste solutii beneficiaza de sprijinul nostru in iimplementare si analiza pentru personalizare, iar partea de hardware necesara testelor de realitate virtuala v-o furnizam si configuram noi, in functie de cerintele existente.